2017-09-22

Do Maroka i nazad za 100 evra - a nema "cake"

Kada su u pitanju egzotične destinacije ( u našem slučaju sve koje nisu Evropa), turističke agencije nas zasipaju ponudama od 1000+ evra, pod obrazloženjem da su u tom aranžmanu najskuplje avionske karte i da se tu ništa ne može. I prihvatala sam to dok nisam krenula da u sopstvenoj režiji organizujem put u Maroko.

Ispostavilo se da je bilo potrebna samo dobra volja, malo strpljenja i jedno slobodno veče da se izlistaju "low cost" avio kompanije i iskombinuje akcija koja će me koštati oko 100 evra.

Biće malo cimanja, ali računica je sledeća: Kolima idemo do Temišvara, pošto se delimo za gorivo, to bi trebalo da nas izađe oko 10 evra po osobi. Avionske karte Temišvar-Milano su 10 evra (ista varijanta je i ako biste išli iz Niša, ali nama se nisu uklopili termini), a onda od Milana do Marakeša - 35 evra. Sve to puta dva (povratak), izađe oko 110 evra. Avionske karte ukupno 90.

Caka? Nema cake, to je to. Ipak, postoje neke stvari koje treba znati.

* Cene avionskih karata mnogo variraju u zavisnosti od datuma - na primer, karte za isti let Milano-Marakeš bi nas par dana kasnije koštale 150 evra više, samo u jednom smeru. Takođe, stalno se menjaju cene, valjda zavisno od popunjenosti, tako da je tu bitno uhvatiti trenutak u kojem se karta za određeni datum može kupiti po određenoj ceni. Savet je da izaberete okvirno period, a sve detalje planirate tek pošto iskombinujete karte po ceni koja vam odgovara.

* Ne očekujte da ćete naći direktan let iz Beograda. Ako mislite da na ovaj način uštedite, računajte i na to da ćete morati da hvatate let iz drugog grada i da presedate.

* Zavisno od destinacije koju ste izabrali, proverite da karte za taj period nisu previše jeftine zato što je sezona monsuna ili nepodnošljivih vrućina ili nekih drugih ekstremnih prirodnih uslova koji bi mogli putovanja da vam pretore u košmar. Realno je da u tim periodima nije neka velika navala turista, pa cene same padaju.

* Obavezno obratite pažnju na datume i vreme poletanja. Nama je polazak iz Niša otpao baš zato što avion u Milano sleće nekoliko sati pošto s istog aerodroma poleti avion za Marakeš. Računajte da vam između letova treba bar sat-dva vremena. Biće vam potrebno malo vremena dok nađete najbolju kombinaciju, verovatno ćete se malo nervirati dok sve ne uklopite, ali... To je "cena" koju plaćate umesto nekoliko stotina evra koje ćete uštedeti.

* Na kraju, možda treba napomenuti i da ove karte uključuju samo ručni prtljag, tako da ako ne možete da se spakujete u ranac - bolje idite preko agencije, jer će vas avionske takse izaći više i od puta i od smeštaja.

Source: Noizz.rs

More news

2017-11-08

Kako zarađuju low cost avio kompanije?

Low cost ili niskobudžetne avio kompanije, napravile su revoluciju u letenju onog dana kad su se pojavile pre 42 godine
2017-09-22

Wizz Air lansirao servis za planiranje putovanja – Trip Planer

Wizz Air, najveća low-cost (niskobudžetna) aviokompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, danas pokreće Trip Planner, novu web alatku za pretragu, dizajniranu tako da inspiriše putnike koji još uvijek nisu odlučili na koju sljedeću destinaciju žele da putuju za svoj odmor.
2017-09-22

Do Maroka i nazad za 100 evra - a nema "cake"

Kada su u pitanju egzotične destinacije ( u našem slučaju sve koje nisu Evropa), turističke agencije nas zasipaju ponudama od 1000+ evra, pod obrazloženjem da su u tom aranžmanu najskuplje avionske karte i da se tu ništa ne može. I prihvatala sam to dok nisam krenula da u sopstvenoj režiji organizujem put u Maroko.
2017-07-21

Wizz Air: Ukida se doplata za ručni prtljag

Wizz Air, low-cost aviokompanija, saopštio je da putnici više neće plaćati doplatu za unošenje većeg komada ručnog prtljaga u putničku kabinu na svim letovima od 29. oktobra.
2017-06-28

Wizz Air - novi letovi od kraja oktobra

Low cost avio kompanija Wizz Air odlučila je da poveća broj letova iz Budimpešte do gradova u regionu.