01. 03. 2013.

Aviogeneks - naš lou-kost sa Jatovim oldtajmerima

Tek što se u okviru plana oporavka posrnulog Jat ervejza odustalo od toga da postane lou kost kompanija, država je za niskotarifnog avio prevoznika pronašla novog kandidata - Aviogeneks.

Ideja je, kaže pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović, da stare Jatove avione preuzme Aviogeneks, koji bi radio kao čarter preduzeće ili neka vrsta loukostera.

Nekadašnji direktor Jata Predrag Vujović kaže da država ako želi da spase Aviogeneks, ne treba da ga izdvaja već da ga ubaci u Jat. - Pitam se ko će da angažuje letelice stare 26 godine. Sa starom flotom Jata nemoguće je napraviti lou kost kompaniju jer one rade sa letelicama mlađim od 10 godina - kaže Vujović. 

- Aviogeneksu mora da se pomogne. Ili to ili da se ugasi. I država o tome treba da donese odluku. Oni bi mogli sigurno da funkcionišu kao  čarter prevoznik, ali će to biti moguće tek kad Jat dobije šest novih aviona 2015. godine - kaže Popović.

Igor Salinger, saradnik međunarodnih specijalizovanih časopisa o avijaciji, kaže da ideja o lou kostu lepo zvuči, ali da je veliko pitanje koliko je to ostvarivo, pogotovu na prilično zasićenom domaćem tržištu kada je takav oblik avio-prevoza u pitanju.

Aviogeneks je još sedamdesetih radila kao čarter kompanija, koja je za potrebe Jugotursa prevozila putnike na domaće turističke destinacije. I danas oni rade po istom principu, ali samo sa jednim avionom. Zato je mnogo logičnije da nastave sa čarter saobraćajem, bilo samostalno bilo za potrebe Jata koji je prethodnih letnjih sezona upravo zbog čarter saobraćaja naprezao svoje kapacitete više od maksimuma. Imaju ljude i imaju potrebne dozvole, što je najvažnije - kaže Salinger.

Izvor: Kamatica, Blic

Ostale vesti

08. 11. 2017.

Kako zarađuju low cost avio kompanije?

Low cost ili niskobudžetne avio kompanije, napravile su revoluciju u letenju onog dana kad su se pojavile pre 42 godine
22. 09. 2017.

Wizz Air lansirao servis za planiranje putovanja – Trip Planer

Wizz Air, najveća low-cost (niskobudžetna) aviokompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, danas pokreće Trip Planner, novu web alatku za pretragu, dizajniranu tako da inspiriše putnike koji još uvijek nisu odlučili na koju sljedeću destinaciju žele da putuju za svoj odmor.
22. 09. 2017.

Do Maroka i nazad za 100 evra - a nema "cake"

Kada su u pitanju egzotične destinacije ( u našem slučaju sve koje nisu Evropa), turističke agencije nas zasipaju ponudama od 1000+ evra, pod obrazloženjem da su u tom aranžmanu najskuplje avionske karte i da se tu ništa ne može. I prihvatala sam to dok nisam krenula da u sopstvenoj režiji organizujem put u Maroko.
21. 07. 2017.

Wizz Air: Ukida se doplata za ručni prtljag

Wizz Air, low-cost aviokompanija, saopštio je da putnici više neće plaćati doplatu za unošenje većeg komada ručnog prtljaga u putničku kabinu na svim letovima od 29. oktobra.
28. 06. 2017.

Wizz Air - novi letovi od kraja oktobra

Low cost avio kompanija Wizz Air odlučila je da poveća broj letova iz Budimpešte do gradova u regionu.