03. 04. 2013.

Cena avionske karte zavisi od težine putnika?

Avio-kompanija “Samoa Air”, prva je kompanija na svetu koja cenu karte definiše u odnosu na težinu putnika i prtljaga, a svoju odluku brani time što utiče na rešavanje problema gojaznosti.

“Naplaćivanje po kilogramu” počelo je poslednjih martovskih dana, i to na letovima koji putnike prevoze do Američke Samoe. Sistem funkcioniše tako što putnici prilikom kupovine karata navedu svoju i težinu prtljaga, koja se naknadno proverava na aerodromu, prenosi Dejli Telegraf.

“To je najpravedniji način putovanja”, izjavio je Kris Lengton, predsednik pomenute avio-kompanije. “Ne postoje dodatni troškovi naplate, plaćate samo onoliko koliko kilograma imate vi i vaš prtljag. Kilogram je kilogram.”

Međutim, nije ni svaki kilogram isti, ako se pogleda cenovnik kompanije. Tako na najkraćim letovima putnik plaća dolar po kilogramu, dok ta cena na dužim letovima može iznositi i do četiri dolara.

Lengton tvrdi da se na ovaj način kompanije uključuje i u brobu protiv gojaznosti, jer je Samoa jedna od najugroženijih pacifičkih zemalja kada je reč o ovom problemu.

Debatu u ovakvom naplaćivanju karata nedavno je podgrejao norveški profesor Barat Bata koje je predstavio sistem obračunavanja cena u zavisnosti od kilograma putnika i prtljaga.

Ostale vesti

08. 11. 2017.

Kako zarađuju low cost avio kompanije?

Low cost ili niskobudžetne avio kompanije, napravile su revoluciju u letenju onog dana kad su se pojavile pre 42 godine
22. 09. 2017.

Wizz Air lansirao servis za planiranje putovanja – Trip Planer

Wizz Air, najveća low-cost (niskobudžetna) aviokompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, danas pokreće Trip Planner, novu web alatku za pretragu, dizajniranu tako da inspiriše putnike koji još uvijek nisu odlučili na koju sljedeću destinaciju žele da putuju za svoj odmor.
22. 09. 2017.

Do Maroka i nazad za 100 evra - a nema "cake"

Kada su u pitanju egzotične destinacije ( u našem slučaju sve koje nisu Evropa), turističke agencije nas zasipaju ponudama od 1000+ evra, pod obrazloženjem da su u tom aranžmanu najskuplje avionske karte i da se tu ništa ne može. I prihvatala sam to dok nisam krenula da u sopstvenoj režiji organizujem put u Maroko.
21. 07. 2017.

Wizz Air: Ukida se doplata za ručni prtljag

Wizz Air, low-cost aviokompanija, saopštio je da putnici više neće plaćati doplatu za unošenje većeg komada ručnog prtljaga u putničku kabinu na svim letovima od 29. oktobra.
28. 06. 2017.

Wizz Air - novi letovi od kraja oktobra

Low cost avio kompanija Wizz Air odlučila je da poveća broj letova iz Budimpešte do gradova u regionu.