Low cost (lou kost) kompanije

Low cost (u prevodu: niskotarifne) kompanije su avio prevoznici čiji je osnovni cilj jeftin i siguran prevoz putnika do određene destinacije. Jeftina cena leta podrazumeva žrtvovanje svakog luksuza, osim bezbednosti.

To znači da u avionu ne postoji biznis klasa, kao ni audio i video tehnika, hrana i piće se mogu dodatno platiti u toku leta, a karte se prodaju isključivo preko interneta. Low cost kompanije izbegavaju skupe i velike piste te su uglavnom orijentisane na alternativne aerodrome na kojima je znatno niža taksa.

Ovaj revolucionarni koncept je putovanja avionom učinio pristupačnim mnogo većem broju ljudi te se i broj low-cost kompanija svake godine povećava. U Londonu trenutno posluje čak 29 niskotarfinih avioprevoznika, u Rimu 20 a u Pragu 14.

Od pre nekoliko godina se i Srbija našla na mapi low-cost avio kompanija čime je najviše doprinelo ukidanje viza za putovanja u zemlje tzv. šengen zone. Odmah po stavljanju Srbije na belu šengen listu, niskotarifna avio kompanija Fly Niki tražila i dobila dozvolu za obavljanje avio prevoza u Srbiji. 

U Srbiji trenutno lete Wizzair, Germanwings, Norwegian Air Shuttle, Fly Dubai, Pegasus i Aegean.

Ove kompanije lete sa dva aerodroma. U Beogradu je za potrebe civilnog avio saobraćaja za sada otvoren samo aerodrom "Nikola Tesla" u Surčinu dok se iz Niša za potrebe civilnog avio saobracaja koristi aerodrom "Konstantin Veliki".

Tržište low-cost avio kompanija zahteva alternativne aerodrome koji snižavaju cenu prevoza. Srbija bi uskoro trebalo da prilagodi vojni aerodrom u Batajnici uslovima ovih kompanija i stavi ga u službu civilnog saobraćaja. Na taj način će putnicima biti omogućeno da lete po još nižim cenama, jer bi aerodromska taksa za "Batajnicu" bila znatno niža nego za "Nikolu Teslu".

Očekuje se da će lista low-cost kompanija koje lete iz Srbije da se poveća u narednih nekoliko godina.