17. 01. 2014.

Zašto je Norveška savršena za život

Svi stanovnici Norveške nedavno su teoretski postali milioneri zahvaljujući državnom penzionom fondu u koji se slivaju sredstva od nafte i gasa. Ali to nije jedini razlog zašto je Norveška zaista sjajno mjesto koje treba posetiti.

Norveška je nesumnjivo jedno od najlepših mesta na Zemlji. Ona je dom više prirodnih čuda nego što možemo i da zamislimo, a ima i fantastične gradove, fascinantnu istoriju i jako srećne ljude.

Evo razloga zašto je Norveška jedno od najboljih mesta na svetu

Norveška je jedno od najsrećnijih mesta na svetu. U prošlogodišnjem istraživanju Ujedinjenih nacija pod nazivom World Happiness Report Norveška je zauzela visoko drugo mesto. U istraživanju je obuhvaćeno čak 156 zemalja, a u obzir su uzeti brojni faktori, kao što su očekivano trajanje života, zdravlje, slobode i socijalna podrška.

Stopa kriminala u Norveškoj neverovatno je niska, stopa ubistva je takođe niska, kao i stopa pritvora.

Postoji zakon koji se zove ‘allemannsrett’. ‘Allemannsrett’ doslovno se prevodi kao ‘pravo svih ljudi’, a označava ‘slobodu lutanja’. Prema tom zakonu, svima su omogućena javna prava za pristup i prolaz kroz sve neobrađene zemlje. To znači da u Norveškoj možete bez ikakvih problema postaviti šator ili se prošetati svakim zemljištem koje nije označeno ili na kojemu se ništa ne gaji.

Trolltunga je jedno od onih savršenih mesta na kojima se jednostavno morate fotografisati.

Baš kao i Kjeragbolten. Mala stena stisnuta između dve velike stene izgleda kao da lebdi u zraku, a najveća fora je to što na njoj možete da stojite i, naravno, pozirate za nezaboravnu fotografiju. Gde drugde možete da lebdite hiljade metara iznad čvrstog tla, i to u pukotini planine?

Čak i urbana mesta obiluju zelenilom. Kao što je u Oslu, norveškoj prestonici u kojoj se šumovita brda uzdižu iznad grada pa nema reči o betonskoj džungli.

Stari skandinavski grad, tvrđava Fredrikstad smatra se jedinim od najbolje očuvanih.

Fjordovi Norveške prirodna su čuda koja će vas ostaviti bez daha i nema šanse da se oduprete nagonu da ih istražite.

Upravo iz Norveške dolazi pesma ‘The Fox’ norveškog benda Ylvis.

U Norveškoj su neodoljive kućice za ribare. Ako poželite, u jednoj od njih možete i da odsednete.

Možete da vidite ponoćno sunce. Prirodni fenomen – sunce koje se vidi 24 sata javlja se tokom leta u severnoj Norveškoj koja se nalazi u arktičkom krugu. Ne samo da je ponoćno sunce neverovatan prizor, nego ono ostavlja i više sati za ribolov, veslanje, planinarenje i upoznavanje prirode.

Norveška je rodno mesto skijanja. Rani znakovi modernog skijanja pronađeni su upravo u Norveškoj. Reč ‘ski’ zapravo dolazi od stare nordijske mitologije i otprilike znači ‘raspoloviti komad drveta’.

Norveška ima više jezera od Finske, koja se inače naziva ‘zemljom od hiljadu jezera’. Iako u Finskoj ima više od 60 hiljada jezera, u Norveškoj ih ima još više. U Norveškoj postoje hiljade jezera i sva izgledaju predivno.

Norveško jezero Hornindalsvatnet najdublje je jezero u Evropi.

Norveška ima najduži tunel na svetu. Terdal je dug 24,5 kilometara. Tunel je podeljen u četiri tematska dela kako bi prolazak kroz njega bio manje stresan za vozače, a vožnja traje 20 minuta.

Pogled s vrha brda Fljen u Bergenu ostaviće vas bez daha. Do vrha brda možete da stignete uspinjačom Floibanen, a pogled će vas sigurno zadiviti.

Možete da vidite polarno svetlo. Zanemećete ćete od lepote, a za zaista spektakularan pogled uputite se do ostrva Lofoten.

Dve reči. Divlji. Irvasi. Osim toga, Deda Mraz onda sigurno nije daleko.

Još dve reči: polarni medvedi! Njih ćete gotovo sigurno videti tokom izleta na ostrva Svalbard.

Nacionalno piće je ‘aquavit’. Bazirano na krompiru koji je začinjen začinskim biljem. Vrlo je jako.

Možete da se skijate usred leta. Ski centar Stryn Summer otvara se u maju i pruža usluge skijanja do jula ili čak sredine avgusta, zavisi od vremenskih uslova. Sotga, ako vam se skija tokom leta, znate gde morate da odete.

Grad Aalesund zaista divno izgleda tokom dana.

Isti taj gradić i luka svojim izgledom noću teško da će vas ostaviti ravnodušnim.

Vožnja trajektom kroz Geirangerfjord oduzima dah.

Na kraju, Norveška ima oko 50.000 ostrva i obalu koja se proteže na više od 51.600 milja.

U Norveškoj je više vode nego što možete preploviti i više kopna nego što možete da prepešačite, prema tome tamo nikada neće biti dosadno.

Izvor: Gdestinacija

Ostale vesti

08. 11. 2017.

Kako zarađuju low cost avio kompanije?

Low cost ili niskobudžetne avio kompanije, napravile su revoluciju u letenju onog dana kad su se pojavile pre 42 godine
22. 09. 2017.

Wizz Air lansirao servis za planiranje putovanja – Trip Planer

Wizz Air, najveća low-cost (niskobudžetna) aviokompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, danas pokreće Trip Planner, novu web alatku za pretragu, dizajniranu tako da inspiriše putnike koji još uvijek nisu odlučili na koju sljedeću destinaciju žele da putuju za svoj odmor.
22. 09. 2017.

Do Maroka i nazad za 100 evra - a nema "cake"

Kada su u pitanju egzotične destinacije ( u našem slučaju sve koje nisu Evropa), turističke agencije nas zasipaju ponudama od 1000+ evra, pod obrazloženjem da su u tom aranžmanu najskuplje avionske karte i da se tu ništa ne može. I prihvatala sam to dok nisam krenula da u sopstvenoj režiji organizujem put u Maroko.
21. 07. 2017.

Wizz Air: Ukida se doplata za ručni prtljag

Wizz Air, low-cost aviokompanija, saopštio je da putnici više neće plaćati doplatu za unošenje većeg komada ručnog prtljaga u putničku kabinu na svim letovima od 29. oktobra.
28. 06. 2017.

Wizz Air - novi letovi od kraja oktobra

Low cost avio kompanija Wizz Air odlučila je da poveća broj letova iz Budimpešte do gradova u regionu.